Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 50 g szynki schwarzwaldzkiej
- 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika)
- 4 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka majeranek
- sól, pieprz do smaku
Na maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę, pokrojony w plasterki czosnek i całość chwilkę podsmażyć. Dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać roztarty majeranek. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Bardzo fajny pomysł na zupkę :-) lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńJa ją robiłam tylko raz, w okresie wielkanocnym właśnie. A dlaczego by jej nie robić częściej, tak jak piszesz. Jest przecież taka pyszna :)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię i często w okresie Wielkanocnym robię
OdpowiedzUsuńPycha i do tego biała kiełbasa;-)
OdpowiedzUsuńO tak, świetna zupka, już dawno nie jadłam. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńZupa chrzanowa jak i sos chrzanowy-rewelacja;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka, musi być smakowita :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę chrzanową. Na święta koniecznie musi być Twoja pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam, że to żurek :) Pięknie ta zupa wygląda!
OdpowiedzUsuńAluś bardzo lubię taki zupki!! Twoja wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńBliżej świat Wielkiej nocy u mnie obowiązkowa zupka
OdpowiedzUsuń