.

piątek, 21 grudnia 2018

Piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami

Przed świętami każdy zabiegany, mamy sporo pracy ale piernik na stole być musi. Kto nie nastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi.

Porcelana Bogucice z kolekcji Flisty.

Składniki:
  • Ciasto na piernik:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl mocnej herbaty
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • Krem grysikowy:
  • 0,5 l mleka
  • 60 g kaszy manny błyskawicznej
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 3-5 łyżek soku z cytryny
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżka kakao
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i kakao.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i  miksować. Gdy cukier nie jest już wyczuwalny miksując dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na sztywną masę. Zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy na przemiennie płynny miód, olej oraz zimną herbatę. Następnie porcjami wsypujemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę o wymiarach  24*35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż dwa razy uzyskując trzy placki.

Krem grysikowy:
Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę. Do reszty mleka dodać cukry i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min. Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny.
Pierwszy placek cienko posmarować powidłami. Rozsmarować krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować dosyć grubo powidłami, przykryć trzecim plackiem i ponownie cieniutko posmarować powidłami. Na końcu rozsmarować polewę.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście.






3 komentarze:

  1. Piernik to idealne slodkosci na ten czas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ polewa, perfect! Pozwolę sobie ściągnąć przepis, pozdrawiam świątecznie, M.

    OdpowiedzUsuń
  3. ten piernik jest przepyszny !

    OdpowiedzUsuń