.

czwartek, 12 marca 2015

Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką

Nie pomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia.



Składniki:
  • Zaczyn
  • 85 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 200 g wody
  • 150 g startej gruszki (z skórką)
  • 150 g startego jabłka (z skórką)
  • Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 200 g letniej wody
  • 80 g zmiksowanej gruszki
  • 80 g zmiksowanego jabłka
  • 0,5 łyżki octu jabłkowego
  • 20 g soli morskiej
Przygotowanie:
Dzień wcześniej w szklanej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin.
Do misy miksera przesiać mąki, dodać sól, ocet, cały zaczyn i wlać letnią wodę. Wyrabiać mikserem przez 6-8 minut. Pod koniec wyrabiania wlać zmiksowaną gruszkę z jabłkiem i ponownie wyrabiać około 2 minuty. Misę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 do 2 h. Wyrośniętym ciastem napełnić foremki. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 godziny. Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu położyć cienki plasterek jabłka i gruszki, spryskać wodą i położyć kawałek papieru do pieczenia na gruszkę i jabłko żeby się za mocno nie przypaliły. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć foremki z ciastem i piec około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.
 Po 15 minutach zdjąć papierki z jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami.



Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach chleba
Wypiek bierze udział w marcowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach" -Akacjowy blog

15 komentarzy:

  1. Alinko wspaniały chlebek. Nie jadłam nigdy takiego chleba, jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalnie wygląda ta ozdoba na wierzchu chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, wizualnie super wyszło, a smakowo pozwól że się poczęstuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suuuuper przepis:) Jestem ciekawa takiego połączenia .
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie to wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz swietne pomysły, taki chleb jest napewno przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny chlebek :)... ja też dzisiaj piekłam z zatarem i sezamem też na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy i oryginalny pomysł. Chlebek wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak widać jeszcze tyle odkryć przed nami. Ty Alinko świetnie trafiłaś z tym połączniem składników. A chlebuś jak marzenie.... mnim, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki ciekawy pomysł! Chleb wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętamy ten chleb u Wisly, robi wrażenie. Pięknie Ci się udał , wspaniały miękisz, a owoce dodaja mu uroku :) Prosimy o podlinkowanie Akacjowego bloga w Twoich wpisach, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. co ja bym dała zeby go mieć u siebie na stole!!! piękny

    OdpowiedzUsuń
  13. ale masz pomysły:) podziwiam:) taki chleb musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń