.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Crumble truskawkowe

Crumble - kruszonka, to jedno z lepszych smakołyków. Połączenie chrupiącej kruszonki, soczystych owoców to po prostu raj dla podniebienia. Można je robić w zasadzie z wszystkimi  świeżymi owocami, ale mrożone też się nadają. Tym razem wersja truskawkowa.


Składniki:
  • 100 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 300 g truskawek
Przygotowanie:
Z mąki, masła i cukru zagnieść miedzy palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Na dno nasypać warstwę kruszonki, truskawki ponownie kruszonka. Nie powinna kruszonka wychodzić poza naczynie ponieważ w trakcie zapiekania sok z owoców będzie wypływał. Najlepiej ułożyć naczynia na blasze do wypieków by nie zabrudzić piekarnika. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40 minut. Jeśli lubimy bardziej przypieczoną kruszonkę pod koniec zapiekania na 2-3 minuty włączyć funkcję grillowania. ale trzeba uważać by nie przypalić. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na 20 minut i podać ciepłe do jedzenia.
Z porcji wyszły 4 małe kokilki.


7 komentarzy:

  1. Na dźwięk słowa: kruszonka ślinka mi cieknie, a co dopiero kiedy ją widzę i to jeszcze w takim wydaniu. Oj, Alinko, katujesz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam crumble! A takie z truskawkami musi być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszonka i truskawki, idealne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń