Składniki:
- 3 plasterki ser morski Mońki
- 3 plasterki ser edamski Mońki
- 4 plasterki szynki wieprzowej
- 5 rzodkiewek
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka koperku
- sól, pieprz do smaku
Sery i szynkę pokroić w słupki. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać sery, szynkę, groszek, startą rzodkiewkę, koperek. Dodać majonez, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków.
Jeśli mamy ostra rzodkiewkę to przełożyć do osobnego naczynia posolić i odłożyć na 20 minut. Przed dodaniem do sałatki odcisnąć z nadmiaru wody.
ciekawy pomysł na sałatkę, nie jadłam takiej:)
OdpowiedzUsuńPyszna, bardzo lubię sałatki z serem :-)
OdpowiedzUsuńSerowej sałatki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i ładnie podana!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się z chęcią taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka, chętnie taką zrobię:)
OdpowiedzUsuń