.

sobota, 4 lipca 2015

Deser ryżowy z truskawkami

Jak widać w tym roku w sezonie truskawkowym trochę poszalałam. Zrobiłam szybki deserek z płatków ryżowych. Mało, że szybki i łatwy deserek to jeszcze jaki pyszny. Do posłodzenia użyłam tegorocznego miodu rzepakowego Miody Wileńskich.



Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka miodu rzepakowego   
Przygotowanie:
Zagotować mleko, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować na średnim ogniu około 4 minuty. Zdjąć z ognia dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Płatkami napełnić do połowy kieliszki, pokruszyć po dwa biszkopty i na wierzch nałożyć truskawki zmiksowane z miodem.
Deser można podać od razu po przygotowaniu lub przed podaniem schłodzić w lodówce.



8 komentarzy: