piątek, 10 lipca 2015

Rolada jagodowa

Teraz mamy najlepszy czas bo świeżych owoców i warzyw pełne stragany i nie wiadomo co wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • Krem jagodowy
  • 350 ml kremówki 30%
  • 250 g jagód
  • 1/3 szkl ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Bita śmietana:
  • 150 ml kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 3/4 szkl jagód 
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Odłożyć do ostudzenia.

Krem jagodowy: Do jagód wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują. zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca. Na krem rozsypać 5-6 łyżek jagód i zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki by krem stężał.

Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix. Bitą śmietaną posmarować z zewnątrz roladę, udekorować jagodami i listkami mięty. Schłodzić.



7 komentarzy: