.

wtorek, 10 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką

Jesienią to ciasto obowiązkowo musi się znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szkl oleju 
  • 1 łyżeczka cynamonu Ale-raj
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 szkl startej marchewki
  • 1 pomarańcza 
  • 1 szkl orzechów włoskich krojonych 
  • Galaretka:
  • 0,5 l soku marchewkowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. 

Galaretka: zagotować sok, zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto.



 

14 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na galaretkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wygląda, jutro to zrobię, a tu znalazłam coś innego równie dobrego http://www.porad.strefa.pl/ciasta.htm

    OdpowiedzUsuń
  3. Kubusia nigdy nie lubiłam, ale takie ciasto z serkiem philadelphia jest pyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Z taką kubusiową galaretką też musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie ciasta a pomysł z tą kubusiową galaretką jest swietny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój syn byłby zadowolony gdyby dostał kawałek tego pysznego ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś podobnie, tylko, że ciasto marchewkowe przekrajałam na pół i przekładałam masą z serka mascarpone z bitą śmietaną :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy to już bogatsza i bardziej kaloryczna wersja.

      Usuń
  8. Ostatnio zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne. Dzięki za bardzo fajny przepis i nie mogę doczekać się już kolejnych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Werra nawet nie wiesz jak się cieszę, ze ciasto wyszło i smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń