Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.
Składniki:
- Farsz:
- 300 g mięsa gotowanego
- 4-5 łyżek bulionu
- Kluski śląskie:
- 900 g ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- Do smaku:
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy ale-raj
- Do okraszenia:
- 2 cebule
- smalec lub olej
Farsz:
Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z cebulką zrumienioną na złoto na smalcu lub oleju.
Coś dla mojego męża-mięsożercy:))) ja też nie odmówiłabym porcyjki:)
OdpowiedzUsuńALe fajny pomysł na połączenie moich ulubionych klusek z mięsem :)
OdpowiedzUsuńdawno takich nie jadłam..
OdpowiedzUsuńMoje ulubione.... Takie to zawsze chętnie zjem. Pięknie się prezentują ;-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wykorzystam go.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski z mięsem :) Ale zamarzył mi się taki obiad :)
OdpowiedzUsuńTakie kluski można jeść i jeść, pyszne na obiad
OdpowiedzUsuń