środa, 6 stycznia 2016

Kluski śląskie z mięsem

Po ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru.

Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.


Składniki:
  • Farsz:
  • 300 g mięsa gotowanego 
  • 4-5 łyżek  bulionu
  • Kluski śląskie:
  • 900 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy ale-raj
  • Do okraszenia:
  • 2 cebule
  • smalec lub olej
Przygotowanie:
Farsz: 
Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z cebulką zrumienioną na złoto na smalcu lub oleju.




8 komentarzy:

  1. Coś dla mojego męża-mięsożercy:))) ja też nie odmówiłabym porcyjki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALe fajny pomysł na połączenie moich ulubionych klusek z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno takich nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione.... Takie to zawsze chętnie zjem. Pięknie się prezentują ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Wykorzystam go.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kluski z mięsem :) Ale zamarzył mi się taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kluski można jeść i jeść, pyszne na obiad

    OdpowiedzUsuń