.

piątek, 29 stycznia 2016

Tawa tawas

Tawa-Tawas to popularne boliwijskie ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza "cztery". Smaży się je na głębokim tłuszczu na rumiano. Jeszcze letnie polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi.



Składniki:
  • 1-1,5 szkl* mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 125 ml mleka
  • olej do smażenia
  • płynny miód
  • cukier puder 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być elastyczne nie może się kleić do rak. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić w romby i smażyć na gorącym oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiary tłuszczu. Jeszcze ciepłe polać płynnym miodem i oprószyć cukrem pudrem.
* W zależności jak duże jajko i jaka mąka zaczynamy od 1 szklanki mąki. Potem stopniowo dosypujemy. 





7 komentarzy:

  1. Wyglądają tak kusząco, że podbieram Ci ten przepis, w wolnym czasie je przygotuję. Pozdrawiam Cię Alu bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Czyli takie prawie pączki bez drożdży. Wyglądają jak puchate poduszeczki. Zapisze sobie przepis i wypróbuję te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądają:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne na tłusty czwartek :) Alternatywa dla pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie! U mnie dzisiaj mini, bardzo szybkie pączki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń