.

piątek, 4 marca 2016

Szarlotka z galaretką

Jeśli lubicie tak jak ja szarlotki z dużą ilością jabłek to mam dla was łatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1,3 kg obranych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3/4 szkl wody
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do misy miksera dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat zagnieść i uformować kulę. Ciasto podzielić na pół. Blachę 24*33 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzić na blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.
Nadzienie:
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę dodać jabłka, smażyć do miękkości  i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić.
Wyjąć blachę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na wielkość blaszki i przełożyć na jabłka. Piec w 180 stopniach 45 minut. 


25 komentarzy:

  1. Wygląda ładnie i ciekawie :D Myślę, że wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam na tamte święta szarlotkę z dodatkiem galaretki, była bardzo pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak u Babci, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to nie za dużo 3 łyż,proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam 3 łyżeczki ale możesz dać mniej i eksperymentować. Jednak pamiętaj ze w tym przepisie spora ilość jabłek wykładamy na surowe ciasto. Są przepisy z mniejszą ilością proszku ale wcześniej podpiekany spód. Ale eksperymentować można zawsze. :)

      Usuń
  5. Przepysznie wygląda <3 Uwielbiamy takie ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, uwielbiam takie smakołyki! A miałam przestać jeść słodycze! :D
    Fantastycznie prowadzony blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak się cieszę ze trafiłam na Twój blog i na ten przepis :) dawno nie jadłam tak bardzo dobrej szarlotki :):) Najlepsze Ciacho !!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę , że mogłam cię uszczęśliwić. :)

      Usuń
  8. Robiłam to ciasto jest pyszne dziś znów zrobię polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie komentarze lubie przynajmniej mozna sie dowiedziec jak innym wyszlo itd.

      Usuń
  9. Wspaniały przepis,dzisiaj się zajadamy,przepyszne ciasto, dziękuję 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszła i smakuje. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  10. Ile wcześniej można upiec ciasto ,potrzebuje na sobotę i zastanawiam się czy mogę dziś już upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trochę za szybko. Ale proponuję dzisiaj przesmażyć jabłka oraz zrobić kruche ciasto (wyłożyć już na blaszkę owinąć folią i włożyć do lodówki. Jutro połączyć i upiec.

      Usuń
  11. super pyszna. u mnie raczej nie jemy ciast - zrobiona ze względu na dużą ilość jabłek do przerobienia, a tu proszę ciasto zjedzone i jeszcze wojna o ostatni kawałek.Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Może teraz rodzinka polubi ciasta.

      Usuń
  12. Witam jak ,ktoś lubi dużo jabłek to ja z doświadczenia proponuje 3 kg po obraniu ok 2,5 kg i wtedy jest super należy dać 2 galaretki - sprawdzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy przy takiej ilości jabłek jak proponujesz z ciasta na dole nie zrobi się "zakalec".

      Usuń
  13. A ja mam pytanie. Czy można do tego cista użyć musu jabłkowego i połączyć z galaretką? Połączy się tak samo czy będzie kicha?:-/ i ile dodać wtedy galaretek na dwa słoiki musu( 700x2)?
    Dziękuję za odpowiedzi😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można spróbować jednak nie wiem czy taki mus nie będzie za rzadki. Wtedy ciasto na dole może zrobić się zbyt mokre i może być niedopieczone. Ja bym chyba nie ryzykowała. A jak chcesz spróbować to ja bym dodała 2 galaretki. Na wykorzystanie musu może by to ciasto się nadało. Na biszkopt wylewasz zimny i tężejący mus. http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/szarlotka-na-biszkopcie-z-bita-smietana.html

      Usuń
  14. zrobiona wielokrotnie. za każdym razem przepyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń