Składniki:
- Biszkopt makowy:
- 5 jajek rozmiar M
- 160 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 110 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g suchego maku zmielonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Krem bakaliowy:
- 250 ml kremówki 30%
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj
- Dekoracja:
- orzechy włoskie
- rodzynki
- wiśnie kandyzowane
- pałeczki czekoladowe
Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.
Krem bakaliowy:
Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Do reszty kremu dodać mieszankę bakali i wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki by krem trochę stężał.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, zdjąć papier, rozsmarować krem bakaliowy i ponownie zwinąć w roladę. Odłożonym kremem i dodatkami udekorować roladę na wierzchu.
Inspiracja Kuchnia Lidla
Wygląda naprawdę świetnie. Musi być przepyszna.
OdpowiedzUsuńCudowna roladka :-) Alinko życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia.
UsuńWspaniałych,radosnych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńrolada przepiękna,widać,że bardzo udany wypiek:)
Dziękuję za życzenia.
Usuńta roada to mistrzostwo mniam !!
OdpowiedzUsuńObserwuję świątecznie :)
Pięknie się prezentuje ta Twoja rolada :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńPyszna, taką własnie mam ochotę przygotować :)
OdpowiedzUsuń