.

wtorek, 20 września 2016

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

W okresie jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają.

Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 4 jajka
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju 
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg śliwek
  • cukier kokosowy do posypania
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Posypać całość cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.



16 komentarzy:

  1. wygląda imponująco, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wspaniale wyrosło :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jajka ubijane sa osobno tzn najpierw bialko na sztywno i dopiero zoltka czy od razu razem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a to wygląda tak apetycznie, że aż żal byłoby się nie skusić i nie wypróbować przepisu. :-)
    Zapisuję, skorzystam i zrobię.
    Zapraszam do zajrzenia na mój raczkujący blog
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka temperatura pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam 170 stopni z termoobiegiem.

      Usuń
  6. czy zamiast cukru kokosowego może być zwykły cukier puder???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast cukru kokosowego możesz użyć cukru trzcinowego lub zwykły cukier.

      Usuń
  7. Uwielbiam takie ciasta. Proste, a jakże smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi wyszedł zakalec ��. Co zrobiłam nie tak??? Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, może być kilka powodów. Za mało ubite jajka, zbyt szybkie lub za długie mieszanie z mąka. Za krótko pieczone. :)

      Usuń
  9. Jajka co prawda nie były sztywne. Miały konsystencję gęstego kogla mogla. Jak długo powinnam ubijać te jajka? Może to kwestja śliwek? Moje były bardzo dojrzale. Podczas pieczenia wyciekło dużo soku. Spróbuję jeszcze raz 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi też niestety wyszedł zakalec.

    OdpowiedzUsuń