Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
- 1 mała młoda cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka biała
- 1 cebula
- 2 pomidory malinowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 250 ml bulionu warzywno drobiowego
- Do smaku
- sól himalajska
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona słodka
- papryka słodka
- papryka ostra chili
- imbir
- kurkuma
- natka pietruszki
Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać i odłożyć na około pół godziny do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w kostkę.
Dwie łyżki masła klarowanego rozpuścić na patelni dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażać do momentu aż cały płyn odparuje. Warzywa przełożyć do garnka. Na patelni po warzywach rozpuścić jedną łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojone piersi i również przełożyć do garnka. Na patelnię wlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać pokrojoną natką pietruszki.
Gulasz można podać z pieczywem, kaszą gryczaną, ryżem lub z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz