Składniki:
- 300 g serka śmietankowego 0% Emilki Mlekoma
- 1 jajko
- 1,5 szkl mąki pszennej typ 500
- 3 łyżki cukru
- sos budyniowy*
- maliny
- jeżyny
- cukier cynamonowy
Serek przełożyć do miski wbić jajko i wymieszać. Wsypać cukier mąkę i zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno za mocno kleić się do rąk. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, odrywać po kawałku, uformować wałek i pokroić ukośnie. Kopytka wrzucać na wrzątek i na niewielkim ogniu gotować od wypłynięcia około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać sosem budyniowym, ułożyć owoce i posypać cukrem cynamonowym.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
*Użyłam gotowego sosu budyniowego w kartonie.
Fantastyczny i niezwykle pożyteczny blog - pięknie pozdrawiam PT Autorkę
OdpowiedzUsuńPanie Józefie bardzo dziękuję za tak miłą opinię, również pozdrawiam.
UsuńWow, chyba jutro zrobię na obiad. Zrobiłam się głodna. ;)
Usuńwww.zyjnatura.blogspot.com
Wspaniałe danie, pięknie podane Alinko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy kopytka, chętnie byśmy spróbowały w wersji na słodko. :)
OdpowiedzUsuńGdzie kupić gotowy sos budyniowy
OdpowiedzUsuńJa użyłam z firmy Mlekoma ale są też inne sosy budyniowe w kartonach. Musisz szukać w sieciówkach.
Usuń