Składniki:
- Kasza manna:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml mleka 1,5%
- 40 g wiórków kokosowych
- 50 g kaszy manny błyskawicznej
- 200 ml mleka 1,5%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Galaretka jeżynowa:
- 350 g jeżyn
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka agaru w proszku
- 1/3 szkl wody
- Do dekoracji:
- jeżyny
- chipsy kokosowe
Mleczko kokosowe, 200 ml mleka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy zagotować. W 200 ml mleka rozmieszać kaszę mannę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia.
Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być 250 ml soku. Jeśli jest mniej uzupełnić wodą. Sok posłodzić według uznania, wsypać agar, energicznie wymieszać i mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Zimną i lekko tężejącą galaretkę wylać na kaszę.
Udekorować jeżynami i chipsami kokosowymi.
kokosowej kaszki manny jeszcze nie jadłam, a skusiłabym się, bo wygląda pysznie z tą jeżynową galaretką :)
OdpowiedzUsuńJuż sam wygląd jest poetycki :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny deserek :)
OdpowiedzUsuń