.

poniedziałek, 7 listopada 2016

Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem

Bardzo spodobała mi się propozycja wypieku bo to coś, co w moim domu wszyscy lubią i dlatego też musiałam dołączyć do "Wypiekanie na śniadanie". Drożdżówka wyszła pyszna, ładnie wyrosła a ja dodatkowo wzbogaciłam ją cynamonem.


Składniki:
Przygotowanie:
Mleko podgrzać pokruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i rozmieszać. Pozostawić aż zrobi się zaczyn. 
Masło rozpuścić, 2 łyżki dodać do ciasta a do reszty masła dodać cynamon i wymieszać.
Mąki przesiać do misy miksera. Dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i miksować około 10-12 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto z wierzchu lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć na około 50-60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, chwilę przerobić i podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt 40*30 cm. Pierwszy prostokąt przełożyć na papier do pieczenia posmarować masłem z cynamonem, przykryć drugim ponownie posmarować, przykryć trzecim i również posmarować. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu owinąć 2-3 razy wzdłuż własnej osi i uformować wieniec dobrze zlepiając końce. Przełożyć wieniec do silikonowej formy z kominem o średnicy 24 cm, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Drożdżówka nie jest zbyt słodka więc jeśli lubicie słodkie wypieki można dodać więcej cukru lub polać lukrem. 


Źródło

Razem ze mną piekły:
Moje Małe Czarowanie
Marcepanowy kącik
Gotuj sam 
Ewusiowe Smaki


10 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda Twoje ciacho.Dodam jeszcze, że na drugim miejscu po drożdżówce jest piękny talerz :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrosła Ci fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek cynamonu to dobry pomysł, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie Ci się upiekł ten drożdżowiec :-) Dzięki Alu za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie. smakuje pewnie też pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pychota, my też uwielbiamy takie drożdżówki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. I do tej pyszności kubek mleka...marzy mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdży to jest 25g czy 25dkg

    OdpowiedzUsuń