Surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem
Surówki z tą zalewą to ja mogę jeść i jeść. Najważniejsze jest to, że przygotowana zalewa z tego przepisu zawsze jest smaczna i nie trzeba jej kilka razy doprawiać jak to bywa przy przepisach gdzie jest podana ilość "do smaku". Surówka jest pyszna zarówno z młodej kapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik .
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 średni zielony ogórek sałatkowy lub 3-4 ogórki gruntowe
- 5-6 łyżek posiekanego koperku
- Zalewa:
- 1 szkl wody mineralnej gazowanej
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1/4 szkl octu 10%
- 1 łyżka soli
- ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie: Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna.
zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń