Składniki:
- 4 szkl mąki pszennej *
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 0,5 szkl jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu
- Do smażenia:
- smalec
- Nadzienie:
- marmolada wieloowocowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i pozostawić by drożdże zaczęły pracować.W tym czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na stolnicy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na około 40 minut by ciasto wyrosło.
Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy.
Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką.
W zależności jak chcemy to polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Żeby był "pierścień" pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem.
* Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać więcej mąki.
Przepis Asiek
Ta dziwna niedopieczona warstwa w środku świadczy,że paczki były smażone w zbyt małej ilości oleju.
OdpowiedzUsuńAnonimie musisz się dokształcić. Hahaha
UsuńTa obrączka jasna na paczku to znak iż pączek jest idealnie wyrośnięty i puszysy.Tak w woli wyjaśnienia Twojej niewiedzy
UsuńA dla mnie wyglądają idealnie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń