Składniki:
- wafle tortowe kwadratowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wrzątku
- 250 ml kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzątku
- 250 ml kremówki 30%
- 1 galaretka pomarańczowa
- 200 ml wrzątku
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 200 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić zimną kremówkę na sztywno. Wlewać powoli tężejącą galaretkę i miksować. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą. Wafle przyciąć na kształt formy i wyłożyć dno. Masę wylać na wafle. Odłożyć w zimne miejsce by masa stężała. Wylać tężejącą galaretkę truskawkową i ponownie odłożyć by galaretka stężała.
Galaretkę pomarańczową rozmieszać w 200 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić zimną kremówkę na sztywno. Wlewać powoli tężejącą galaretkę i miksować. Masę wylać na galaretkę, przykryć waflą tortową i odłożyć najlepiej na kilka godzin do lodówki by wszystkie warstwy stężały. Przed podaniem pokroić w kostkę.
Wyglądają niezwykle idealnie! :) Kusisz... ;)
OdpowiedzUsuńPychota, muszę kiedyś takie zrobić :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam zle ale jak wlałam galaretkę zrobiłam masło
Usuń?
Za długo ubijałaś śmietanę. :(
UsuńPodoba mi się! Zapewne nie są słodkie. Dodatkowo galaretka, pianka, lekki wafel! Ekstra! Osobiście ja jeszcze sama robię galaretki przy użyciu agaru lub żelatyny wieprzowej (rzadziej). Wychodzą naprawdę pyszne! Polecam!
OdpowiedzUsuńWafle sa takie miekkie? Co zrobilam zle?
OdpowiedzUsuńMoże przechowywane w zbyt dużej wilgotności. Jednak same wafle również wchłoną wilgoć z mas i nie będą chrupiące.
Usuń