Składniki:
- Ciasto
- 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 110 g miękkiego masła
- 95 g cukru
- 5 g cukru waniliowego domowej roboty klik
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- Do obtoczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Wyjąć i ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru i cukru waniliowego. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.
Przepis od Kasi z Fotokulinarnie
znakomite!
OdpowiedzUsuńNie widziałam takich ślicznych, delikatnych rogalików. Cudeńka Ci wyszły :) Aż mnie kusi, żeby sięgnąć po nie... A tu ekran :)
OdpowiedzUsuńTen minus szybkiego znikania,akurat w tym przypadku jest dużym plusem:)to świadczy o doskonałym smaku:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają :-) Chętnie skusiłabym się i zjadła takiego rogalika :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) takie pytanko: chodzi budyń w proszku z torebki a nie ugotowany prawda?
OdpowiedzUsuńTak, budyń w proszku.
UsuńCzy może być inna mąka ? Nie mam dostępu do "mąki typ 500 Młyn Kopytowa" :-(
OdpowiedzUsuńTak, może być mąką od innego producenta.
UsuńBardzo fajny przepis, wyglądają niczym półksiężyce :)
OdpowiedzUsuńBez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńDwa razy jesy podany cukier waniliowy?
OdpowiedzUsuńTam na końcu to cukier do obtoczenia (te dwie ostatnie pozycje trzeba zmieszać).
OdpowiedzUsuńRogaliczki pyszne, robiłam na święta, a po świętach była powtórka, tym razem zrobiłam kakaowe i te są jeszcze pyszniejsze.
OdpowiedzUsuńOooo matulu jak ja,bym to pochlonela!!!
OdpowiedzUsuńTaka nam okrutna chęć na coś słodkiego,a to,to to to normalnie wygląda jak poezja.Kurcze,jeszcze dwie godziny w pracy i naginam szpagatami do domu krecic rogala @_@
Czy jeśli zrobię rogaliki dzień wcześniej stracą na smaku i wyglądzie, czy nadal utrzymają świeżość?
OdpowiedzUsuńNic się z nimi nie dzieje. To są kruche rogaliki więc są smaczne nawet kilka dni.
UsuńJa od świąt robiłam je chyba już z 10 razy, albo nawet i więcej, raz waniliowe, następnym razem kakaowe. Można je trzymać nawet kilka dni i nic się z nimi nie dzieje, są tak samo pyszne jak po upieczeniu. Dzisiaj znowu zrobiłam kakaowe, a wczoraj waniliowe. Część mrożę (i to wcale nie z tego powodu, że nie możemy ich zjeść, bo znikają w mig. Po prostu testuję większość ciastek jakie są po rozmrożeniu) i po rozmrożeniu są tak samo pyszne. Nawet robiłam je też z margaryny i stwierdziłam że z margaryny są nawet smaczniejsze, tak jakby bardziej kruche. Co tu dużo gadać są pyyyyyszne, a z białek robię makaroniki, pozdrawiam autorkę i dziękuję za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńbasia19 bardzo się ciesze, że zostałaś fanką tych rogalików i że Wam tak smakują. A jak robisz te kakaowe. Ile dodajesz kakao?
UsuńCzy mozna pominac jajka? Ewentualnir je czyms zastapiac? Mam w domu malego alergika a mysle, ze Te cudenka bardzo by mu smakowaly😊
UsuńNie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć czy można pominąć ale spróbować można. Jeśli chodzi o to czym zastąić też nie wiem. Ale w domu czym zastępujesz żółtka w wypiekach? Zrób eksperyment i upiecz z połowy. Ja doczytałam że żółtka można zastąpić musem jabłkowym. :-)
UsuńJajka można zastąpić bananami. Jedno jajko - pół banana
UsuńZa pierwszym razem dodałam go za dużo i rogaliki wyszły trochę gorzkawe, ale następnym razem dałam mniej, czyli 1 dużą łyżkę kakao, ale mąki trzeba tyle samo odjąć, no i oczywiście budyń też kakaowy. Dzisiaj też zrobiłam kakaowe i tak na wadze to ta 1 łyżka ma 20 gr, czyli trzeba dać 200 gr mąki i 20 gr kakao. Spróbuj też zrobić na margarynie, na pewno nie pożałujesz, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTylko wydrukuję przepis i już idę przygotować te cudeńka!
OdpowiedzUsuńMam pytanko, a co z proszkiem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTu się proszku nie dodaje.
UsuńA ja nie mam termoobiegu? Ile i w jakiej temperaturze piec te rogaliki?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu też upieczesz. Musisz temperaturę i czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika. Ciężko jest powiedzieć na 100% w jakiej i jak długo. Każdy piekarnik jest inny. Możesz sprawdzać podczas pieczenia.
UsuńIle sztuk rogalikow wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZależy jak duże zrobisz rogaliki, ale to nie jest duża porcja.
UsuńA pani ile zawsze z tego wychodziło? Bo nie wiem czy nie robić od razu podwójnej porcji :)
UsuńAniu nie pamiętam ile sztuk. Ale jak zrobisz z jednej porcji sprawdzisz jak smakują zawsze możesz dopiec. Na pewno jest ich więcej jak widać na zdjęciu.
UsuńJak długo je piec i w ilu stopniach bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu też upieczesz. Musisz temperaturę i czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika. Ciężko jest powiedzieć na 100% w jakiej i jak długo. Każdy piekarnik jest inny. Możesz sprawdzać podczas pieczenia. Piecz w takiej temp jak zawsze pieczesz ciasteczka. Ja proponuję na 170 stopni i uważaj żeby za mocno się nie przypiekły.
UsuńWłaśnie upiekłam te budyniowe rogaliki :-) przepyszne, nie mogłam się opanować i próbowałam jeszcze ciepłe, kruche, delikatne, pyszne :-) mi wyszło ok 30 szt. z jednej porcji, ale zrobiłam mniejsze niż na zdjęciu i mąkę dałam typ 480 bo akurat taką miałam :-) naprawdę polecam piec te rogaliki, PRZEPYSZNE
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że rogaliki wyszły i że smakowały. Pozdrawiam.
UsuńWitam. Proszę mi powiedzieć czy te rogaliki można przygotować z nadzieniem np. marmoladą? Przepis bardzo ciekawy i na pewno rogaliki przygotuje na weekend :-)
OdpowiedzUsuńRaczej nie, to są kruche ciasteczka, nadzienie może spowodować że popękają. Ale zawsze można kilka spróbować z nadzieniem i upiec wtedy zobaczysz co z tego wyjdzie. Daj znać jeśli będziesz piec z nadzieniem jak to wyszło. Pozdrawiam.
UsuńCzy musi byc ta maka?? Musze je upiec bo slina cieknie na ich widok:)
OdpowiedzUsuńHmmm, jak masz pomysł czym ją zastąpić to rób eksperyment.Może mąka kokosowa lub migdałowa?
UsuńA mnie ten cukier cały spadał i nie wyszły takie piękne jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńBasiu a obtaczałaś je ciepłe?
UsuńCzy można ciasto wyrobić dzień wcześniej i chłodzić w lodówce np całą noc?
OdpowiedzUsuńMożna. Jak będzie za twarde to zostawić w temperaturze pokojowej i chwilkę poczekać przed formowaniem rogalików.
UsuńWitam! Mam pytanie czy zamiast cukru waniliowego można dodać cukier cynamonowy? Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Pyszne ale spodziewałam się innego wyglądu ;)
OdpowiedzUsuńNo ale kształt rogalików jest zależny od tego jak uformujesz. :) Cieszę się, że smakują bo to jednak najważniejsze.
UsuńPrzed chwilą upiekłam, jednak ciasto wyszlo mi troszkę kleiste, poza tym przy przekładaniu rogalików z formy na talerz - niektóre się przerwały - powinnam chwilę zaczekać aż ostygną?
OdpowiedzUsuńI ostatnia rzecz to smak, według mnie za bardzo smakują surowym budyniem i skrobią.
Ewentualnie proszę mi powiedzieć co zrobiłam źle. ;)
Jeśli się ciasto kleiło mogłaś dosypać mąki. Jeśli się przerywały albo za cienko uformowane albo to wina zbyt małej ilości mąki i ciasto się nie połączyło. Hmmm smak budyniu trochę jest wyczuwalny ale nam to nie przeszkadzało.
UsuńCo jesli mam budyn z cukrem? Dodac jeszcze dodatkowo cukier czy juz nie dodawac?
OdpowiedzUsuńJa był z odważonego cukru zabrała 1 łyżeczkę. Jeśli nie dodasz cukru rogaliki będą mdłe.
UsuńMi wyszło takie ciasto że w żaden sposób nie szloby go zmiksować, a jedynie wyrobić (unieść) dłońmi...
OdpowiedzUsuńJak masz mocny mikser czy robot to zmiksujesz wszystkie składniki. Później przekładasz na blat i zagniatasz rękami formując kulkę.
UsuńCzy ktoś próbował robić takie rogaliki z maki bezglutenowej? I czy sie udały? I zamiast mas margarynę?
OdpowiedzUsuńA można make kokosowe użyć. Jeśli tak to ile
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować na kokosowej ale nie umiem ci odpowiedzieć ile. Próbuj i dosypuj stopniowo tak zeby ciasto miało dobrą konsystencvję.
UsuńFajny przepis...musze i ja go wyprobowac....uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać nadzienie z dżemu?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. Dodając dżem rogaliki będą pękać i nie zachowają ładnego wyglądu. Ja te rogaliki robię malutkie takie na raz, są bardzo kruche i podejrzewam, że by je nadziewać będzie spory problem. Ale zawsze można zrobić próbę i upiec kilka sztuk.
UsuńA jak formowac rogaliki
OdpowiedzUsuńOdrywamy po kawałku ciasta i formujemy rogaliki w dłoniach.
UsuńJak zawijac czy walkujemy ciasto jak do zwyklych rogalikow
OdpowiedzUsuńOdkrywamy po kawałku ciasta i formujemy rogaliki w dłoniach.
UsuńA co z tym budyniem gotowany czy w proszku
OdpowiedzUsuńBudyń wsypujemy w proszku.
UsuńWyszły pyszne polecam😊
OdpowiedzUsuńPo 18 min wciąż są trochę surowe w środku :( ciasto jest źle zrobione czy za gruba warstwa rogalików? Nie chce chc spalić...
OdpowiedzUsuńRewelacja😛szybkie w wykonaniu i w pieczeniu a smak obłędny ☺️robiłam dwie porcje jedne z budyniem waniliowym a drugie z czekoladowym.Super👍
OdpowiedzUsuńSuper! Właśnie dzisiaj zrobiłam. Dałam margarynę Palmę (z murzynkiem na etykiecie) . Jeden minus jest ich ...... za szybko znikają :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wspaniały przepis na rogaliki budyniowe. Dodałam 2 budynie i skórkę z pomarańczy. Wykrawałam literatką i kieliszkiem. Smak nieziemski.
OdpowiedzUsuń