Składniki:
- 500 g mąki pszennej T500
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 230-250 ml gorącej wody
Do misy miksera wsypać mąkę. Dodać masło, sól, żółtko i zacząć miksowanie. Po kilku ruchach miksera wlać gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto wyjąć z misy uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm. Wykroić szklanką krążki i napełniać wybranym nadzieniem.
Pierogi wrzucać do osolonej i gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut od wypłynięcia.
ja też mam swój sprawdzony przepis na ciasto i zawsze się go trzymam bo nie raz próbowałam jakieś z internetu i nie zawsze ciasto wychodziło takie jak chciałam :)
OdpowiedzUsuńpoprosze przepis
OdpowiedzUsuńJA WIDZIAŁEM TAKI PRZEPIS GDZIE PROPONOWANO PÓŁ KOSTKI MASŁA
OdpowiedzUsuńHmmm to chyba była pomyłka w ilości składnikach bo na 0,5 kg mąki jest to nie realne.
UsuńTo prawda każda gospodyni ma swój przepis ja używam tylko mąki jajka i wody zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńJa zamiast masła dodaję łyżkę oleju rzepakowego.Ciasto jest bardzo elastyczne,nie wysycha cudownie się wałkuje POLECAM iPOZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńPierigi znakomite mialam przyjemność smakowac z rożnymi nadzieniami.
OdpowiedzUsuńCiasto delikatne ...zarówno dziedzienie idealnie dopasowane
Ja robie na oleju i bez jajka.
OdpowiedzUsuń