.

wtorek, 7 marca 2017

Pasta z awokado

Robiliście już pastę z awokado? Jeśli nie to najwyższa pora aby awokado znalazło zastosowanie w waszej kuchni. Mimo iż jest bardzo kaloryczne ma też dobre właściwości bo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie. Jest delikatne o lekko orzechowym smaku a ja polecam wam prostą pastę z dodatkiem jajka.


Składniki:
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • sezam czarny
Przygotowanie:
Wyjąć łyżeczką miąższ z awokado do pojemnika i od razu lekko skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę jajko, zmiksować na gładką masę wlać olej, doprawić do smaku i wymieszać. Pastę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed podaniem dla wzbogacenia orzechowego smaku posypać czarnym sezamem. 


5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje - i pasta i łyżeczka obok do towarzystwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć. Bardzo fajny artykuł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Awokado kocham pod każdą postacią. Może być pasta z jajkiem czy guacamole, nawet mus czekoladowy. Zjem nawet pokrojone i posolone awokado na grzance :)

    OdpowiedzUsuń