Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 6 jajek
- 2 szkl mąki pszennej ekologicznej T500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl oleju
- 1 kisiel truskawkowy b/c
- 1 kisiel cytrynowy b/c
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki suchego maku
- barwnik czerwony i żółty
- cukier puder do oprószenia
Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości. Wlać esencję waniliową. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wlać olej i wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Barwniki można pominąć wtedy kolory będą mniej intensywne co nie ma wpływu na smak babki.
Znam i bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszna , bardzo ja lubię
OdpowiedzUsuń