.

środa, 12 kwietnia 2017

Babka tulipan

Babka, którą chyba większość z was zna. U mnie dopiero teraz doczekała się publikacji na blogu mimo iż piekłam ją już dużo razy. Ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze. Teraz w okresie przedświątecznym to dobra okazja i mam nadzieję, że kogoś zainspiruję do upieczenia.



Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 6 jajek
  • 2 szkl mąki pszennej ekologicznej T500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 kisiel truskawkowy b/c
  • 1 kisiel cytrynowy b/c
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki suchego maku
  • barwnik czerwony i żółty
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości. Wlać esencję waniliową. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wlać olej i wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Barwniki można pominąć wtedy kolory będą mniej intensywne co nie ma wpływu na smak babki.


2 komentarze: