.

sobota, 29 kwietnia 2017

Ciasto jamajka

Ciasto zrobione i zjedzone. Znikało w szybkim tempie ale nie ma się co dziwić bo jest pyszne. Nie jest zbyt słodkie a cytrynowa galaretka nadaje lekko kwaśnego smaku.



Składniki:
  • Biszkopt:*
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej T500
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem śmietankowy:
  • 750 ml śmietanki 30% Mlekoma
  • 500 g mascarpone Mlekoma
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Poncz:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1,2 l wrzątku
  • 7-8 dużych bananów
  • dżem brzoskwiniowy
  • posypka czekoladowa*
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30-35 min w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
* Można też upiec dwa osobne biszkopty z 5 i 3 jajek.
Galaretki przygotować w 1,2l gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia.
Jedną część biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym. 
Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny do lodówki.
Krem śmietankowy:
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części kremu rozsmarować na galaretce, przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
*Zamiast posypki można zetrzeć czekoladę. 





2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń