Składniki:
- 5 szt kiełbaski włoskie z suszonymi pomidorami Hańderek
- 2 większe cebule
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 ml jasnego piwa
- sól
- pieprz
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli. Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, a ja właśnie na Wielkanoc nie upiekłam kiełbasy i teraz za mną chodzi. Taka wersja z owocami jest obiecująca
OdpowiedzUsuń