.

czwartek, 12 października 2017

Szarlotka z pigwą

Nigdy nie miałam okazji jeść ciasta z pigwą. A że, natknęłam się w internecie na ciasto z pigwą to nie czekałam zbyt długo by je wypróbować. Tym bardziej, że dostałam piękne i dorodne pigwy. Czy nam ciasto smakowało? Hmmm zbędne pytanie było rewelacyjne. W ciągu tygodnia musiałam je upiec dwa razy.

Porcelana Edera Platin Bogucice

Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 350 g maki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej T 650
  • 200 g masła zimnego
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 900 g pigwy (po obraniu)
  • 100 ml wody
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka masła
  • 350 ml wody
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie wyłożyć 2/3 ciasta. Blachę włożyć do lodówki. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Gdy ciasto się schładza przygotować nadzienie.
Obrane pigwy pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę (100 ml) dodać masło i podgrzać. Wsypać pokrojone pigwy, cukry i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu. Gdy pigwa będzie miękka wlać rozmieszane w 350 ml wody budynie i ponownie zagotować. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki.Nakłuć widelcem, wylać nadzienie i na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec 45 minut. 
Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Inspiracja

1 komentarz:

  1. Wspaniały przepis zabieram się pieczenia, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń