Porcelana Lido Gold Bogucice
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej T500
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 3 cytryny
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju
- Dodatkowo:
- 0,5 l zimnej kremówki 30%
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę z piekarnika 38*33 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 12-15 min w 180 stopniach.
Rozłożyć na płasko ściereczkę bawełnianą i oprószyć drobnym cukrem. Gorący biszkopt po wyjęciu z pieca górą (papier powinien być na górze) położyć na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i wzdłuż dłuższego boku zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej zostawiam na całą noc.
Lemon curd:
Jajka i żółtka roztrzepać, wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną dodać startą skórkę z umytych i wyparzonych cytryn oraz sok. Ciągle mieszając zagotować i gotować około 2-3 minuty. Na sam koniec gotowania wlać olej. Gorący lemon curd przykryć z wierzchu folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia.
Krem:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce lemon curdu. Pozostawić około 3-4 łyżki lemon curdu do rolady.
Delikatnie odwinąć biszkopt. Rozsmarować po powierzchni biszkoptu 2/3 kremu. Wzdłuż dłuższego boku na brzegu rozłożyć odłożony lemon curd i delikatnie zwinąć w roladę. Resztą kremu posmarować roladę i udekorować szprycą.
Gotową roladę odłożyć na 2-3 godziny do stężenia.
piękna!
OdpowiedzUsuńNie wiem jak kto ale ja zaplanowałam to ciasto na najbliższe rodzinne spotkanie.Wyglada i zapowiada się rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zaskoczysz pozytywnie gości.
UsuńMniam. Smakowita ;)
OdpowiedzUsuń