.

czwartek, 6 września 2018

Galaretka z malin

To już ostatni chyba przepis na przetwory w tym roku a jest to galaretka z malin. Oprócz tej robiłam również galaretkę z jeżyn. W tym roku to u mnie hity i mimo iż daleko do jesieni czy zimy znikają one bardzo szybko ze spiżarni. W przyszłym roku na pewno będę musiała zrobić jeszcze więcej. 



Składniki:
  • 1 kg malin
  • 0,5 szkl wody
  • 300 g cukru
  • 10 g pektyny 
Przygotowanie:
Maliny przepłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać wodę dodać maliny, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 min, aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn, który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę malinową przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni. 



6 komentarzy: