wtorek, 28 sierpnia 2018

Zupa krem z cukini i pora

To prosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku.



Składniki:
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 por (biała część)
  • 1 średni ziemniak
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • około 600 ml bulionu
  • 0,5 szkl śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Por i cukinię pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w plasterki, ziemniak w kostkę. W garnku rozgrzać masło z olejem dodać por i chwilę przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojone cukinie, czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku. 
Proponuję podać z grzankami podpieczonymi na maśle.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz