.

czwartek, 8 listopada 2018

Puree z dyni

Królowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić. 
Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić to w parowarze. Spróbowałam i już inaczej nie robię. Jest to o wiele szybciej i wygodniej. Jeśli tylko macie parowar to wypróbujcie ten sposób.



Składniki:
  • dynia hokkaido  dowolna ilość

Przygotowanie:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki wydrążyć pestki i obrać ze skórki. Pokroić w paski o grubości około 1-1,5 cm. Przełożyć do parowara i ugotować do miękkości. Pozostawić do ostudzenia i zmiksować na gładkie puree.
Takie puree przekładamy do woreczków lub pojemników i mrozimy. 

2 komentarze: