Składniki:
- Klopsiki:
- około 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko surowe
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- Dodatkowo:
- około 0,5 l bulionu
- 1 szkl śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- olej kokosowy do smażenia
- 4 gniazda makaronu tagliatelle
- mąka do obtaczania
Cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju.
Do mięsa mielonego przełożyć zrumienioną cebulkę dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i podsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Klopsiki zalać bulionem wlać kremówkę dodać musztardę wymieszać i gotować na niewielkim ogniu około 10-15 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Co jakiś czas sos należy przemieszać.
Sos nie powinien być zbyt gęsty by po dodaniu makaronu nie zrobiła nam się klucha.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jeśli danie podajemy od razu możemy makaron przełożyć do klopsików i wymieszać lub makaron przełożyć na talerz i polać sosem z klopsikami.
Po większy wybór garnków i patelni zapraszam na FAVI.pl.
Piękna ta patelnia!
OdpowiedzUsuńSklep robi wrażenie, jest tam chyba wszystko o czym tylko pomyślimy :)
Smakowite danie!
bardzo fajne połączenie
OdpowiedzUsuńale to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię klopsiki z jasnym sosem. Na dziś już mam plany, ale jutro może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam