.

poniedziałek, 20 listopada 2017

Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą

Dawno nie piekłam rogalików i ciasteczek. Pod koniec roku zawsze takich małych słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest bardzo mało cukru. Jednak my lubimy słodko więc je polukrowałam ale można również oprószyć cukrem pudrem.

Porcelana Bogucice Miranda Platin i Diament Platin


Składniki:
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki orkiszowej T650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g masła irlandzkiego
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g świeżych drożdży
  • Nadzienie:
  • marmolada wieloowocowa twarda
  • Lukier:
  • 1/3 szkl mleka
  • cukier puder
Przygotowanie:
W śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć ciasto uformować kulę lub wałek. Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkować na koło o średnicy 22-23 cm i grubości około 0,5 cm. Podzielić na 8 części, na szerszym końcu nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ponieważ spłynie z rogalików ale też nie twardy bo będzie trudno polukrować rogaliki.
Zimne rogaliki polać lukrem i układać na metalowej kratce.
Mimo iż w cieście są drożdże to ani ciasta ani rogalików nie odkładamy do wyrastania. 





poniedziałek, 13 listopada 2017

Wafle z masą z suchego mleka i bakaliami

Takie wafle robiły nasze babcie i prababcie. Ja od czasu do czasu nadal przygotowuję na deser te wafelki jednak już je trochę modyfikuję i dodaję różne bakalie. Tym razem połączyłam z nerkowcami i ze słonymi pistacjami, wyszło super.


Składniki:
Przygotowanie:
Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
Do jeszcze letniej masy wsypać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać żurawinę, nerkowce, pistacje i ponownie wymieszać. Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy i przykryć trzecim waflem. Całość owinąć folią i z góry lekko obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin aż masa całkowicie stężeje.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestudzenia. Zimną ale płynną czekoladą posmarować wierzch wafla i posypać siekanymi pistacjami. Ponownie odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem pokroić na kawałki.