Strony

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Młoda kapusta z koperkiem

Jak tylko pojawi się młoda kapusta na straganach ciężko przejść obok niej obojętnie. Ja bym mogła ją jeść codziennie, czy to w formie surówki czy ugotowaną. Ale myślę, że takich osób jak ja jest sporo. Dzisiaj polecam w formie ugotowanej.



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 gałązka koperku
  • 1 płaska łyżka smalcu
  • Do smaku;
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet spirytusowy lub sok z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Od czasu do czasu przemieszać. Zimną kapustę doprawić do smaku, dodać pokrojony koperek i wymieszać.




czwartek, 25 czerwca 2015

Tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami

Bita śmietana, czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem z czekoladą:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Bita śmietana:
  • 350 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 0,5 kg truskawek
  • kokos do obsypania
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe.

Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować.
 Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki, rozsmarować resztę kremu i przykryć trzecim biszkoptem. Włożyć na dwie godziny do lodówki by krem stężał.

Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować  bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem na środku tortu ułożyć pokrojone truskawki i listki mięty. 



Sałatka jajeczna z groszkiem

Dzisiaj prosta i wręcz ekspresowa sałatka z jajek. Nadaje się do pieczywa ale solo też smakuje całkiem, całkiem. Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub nie wiecie co podać gościom to właśnie to jest świetny pomysł.

 Sałatka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 100 g żółtego sera
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • 4 łyżki majonez Kielecki
  • 0,5 łyżki musztarda delikatesowa stołowa Kielecka
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać majonez wymieszany z musztardą. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.


środa, 24 czerwca 2015

Shake truskawkowy

Lubicie takie zmiksowane pyszności? Ja uwielbiam i ciężko jest mi się oprzeć  przed wypiciem takiego smakołyku. Jedyne co, to w tym roku w sezonie truskawkowym to mi brakuje odpowiedniej temperatury na zewnątrz i słoneczka. Ale i tak musiałam zrobić zimnego shake.



Składniki:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 gałki lodów truskawkowych klik
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze z cukrem trzcinowym i mlekiem. Dodać lody truskawkowe i ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek a na wierzch nałożyć bitą śmietanę. Podać zaraz po przygotowaniu.
Bita śmietana: zimną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
Do przygotowania shake używać schłodzonych truskawek i zimnego mleka.







wtorek, 23 czerwca 2015

Płatki jaglane i amarantus z musem truskawkowym

To świetna propozycja na śniadanie. Zarówno jest smaczna jak i zdrowa. A co najważniejsze zawiera bardzo dużo cennych minerałów i witamin. Od takich posiłków na prawdę warto rozpoczynać dzień.



Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki płatków jaglanych Ale-raj
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego Ale-raj
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g truskawek
  • płatki migdałów 
Przygotowanie:
Mleko zagotować wsypać płatki jaglane, amarantus i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia posłodzić cukrem trzcinowym i wymieszać. Przełożyć do szklanki, miseczki lub słoiczka. Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować na mus. Polać na wierzchu i posypać płatkami migdałów. Spożywać na ciepło lub zimno.


sobota, 20 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami

Powoli mi się kończą truskawki w ogródku więc musiałam jeszcze upiec pyszne, pachnące drożdżówki z truskawkami z chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne.

Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 230 ml ciepłego mleka
  • truskawki 
  • Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 części. Z każdej części uformować okrągłą kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po wyrośnięciu dnem z szklanki docisnąć na środku do samej blaszki. Pędzelkiem dokładnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i do wgłębienia włożyć po 3-4 truskawki. Na wierzchu obficie posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę. 
Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.




czwartek, 18 czerwca 2015

Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą

Takie roladki polecam Wam zrobić na obiad. Z pewnością zaskoczycie domowników smakiem. Nam bardzo smakowały szczególnie ciągnący się ser, chociaż jarmuż też jest pyszny.

Danie podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 4 mniejsze piersi z kurczaka
  • 8 plasterków mozzarelli
  • 400 g jarmużu świeżego
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz 
  • Do panierowania:
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajko
  • Do smażenia:
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić na grubość około 0,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki. W między czasie przygotować jarmuż. Z jarmużu odciąć zgrubiałe łodygi, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 4-5 minut aż jarmuż zmięknie. Przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Zimny jarmuż pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. 
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. 
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto. 
Jeśli roladki są dosyć grube polecam usmażyć z wszystkich stron na złoto na patelni a następnie przełożyć razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego  i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około pół godziny. Grube roladki na patelni mogę się nie przepiec w środku a z wierzchu będą się przypalać.



wtorek, 16 czerwca 2015

Ciasto z budyniem i truskawkowym musem

Teraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane.



Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 200 g masła
  • Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek świeżych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szkl cukru pudru 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 70 ml ciepłej wody
  • 300 ml kremówki 
  • Dodatkowo:
  • truskawki świeże
  • 1 galaretka truskawkowa
  •  450 ml wrzątku 
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.


Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.

Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.


 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z kwiatkami bzu

Na zimę trzeba zaopatrzyć się w przetwory. Teraz sezon na truskawki i kwitnie czarny bez więc jest to idealna pora na zrobienie pysznej i pachnącej konfitury. Moja konfitura zrobiona na cukrze żelującym trzcinowym Diamant. Mówię Wam smakuje rewelacyjnie.



Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 1/3 szkl kwiatków z czarnego bzu(bez zielonych łodyg)
  • 0,5 kg cukru żelującego trzcinowego Diamant
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć na sicie i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka, rozgnieść widelcem, zasypać cukrem żelującym, dodać kwiatki czarnego bzu, wymieszać i odłożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.


niedziela, 14 czerwca 2015

Bułki grahamki

Dzisiaj mój kolejny udział w "Wypiekaniu na śniadanie". Po raz kolejny Paweł i Magda zaproponowali przepis. Tym razem bułki grahamki. Bułki może nie wyglądają zbyt ładnie ale zapewniam Was, że smakują wybornie.



Składniki:
  • 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 320 g mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 315 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant*
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej Ale-raj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy  około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki.  Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę. 
* Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.



Razem ze mną piekli:


Wiosenka z Eksplozja smaku




 


piątek, 12 czerwca 2015

Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska. Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 00 
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 13 g świeżych drożdży
  • Dodatki:
  • sos z pomidorów daktylowych
  • pomidory suszone
  • szynka 
  • tuńczyk w oliwie z oliwek
  • szpinak świeży
  • ser sałatkowy
Przygotowanie:
Odlać 30 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru w kruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku i pokrojony w kostkę ser sałatkowy. Do pizzy podajemy według upodobań ketchup lub sos czosnkowy.


To tylko niektóre produkty a jest ich dużo,dużo więcej. Warto się wybrać na zakupy.

czwartek, 11 czerwca 2015

Pizza na cienkim spodzie

Kto lubi pizzę? Może to głupie pytanie ale z własnego doświadczenia wiem, że nie wszyscy. Ale dla tych co lubią i pieką w domu mam dzisiaj przepis na pyszne, cienkie ciasto, które zrobione jest na włoskiej mące Superiore Stagioni typ 00. Teraz taką mąkę można już zamówić w internetowym bazarku CABAS.pl.  Podstawa pizzy to dobre ciasto i ulubione dodatki.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni
  • 360 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • Dodatki:
  • ketchup
  • szynka
  • pieczarki świeże
  • pomidor
  • listki bazylii
Przygotowanie:
Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru wkruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. 




środa, 10 czerwca 2015

Syrop z kwiatów czarnego bzu

To już najwyższy czas żeby zrobić zapasy tego syropu na zimę. Chociaż ja często sięgam po niego również latem. Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku.


Składniki:
  • 30-40 szt baldachów z czarnego bzu
  • sok z pół cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
Przygotowanie:
Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać w lodówce.


wtorek, 9 czerwca 2015

Lody truskawkowe z musem

Ciekawa jestem kto z Was nie lubi lodów. Ja uwielbiam lody owocowe z kwaśną nutą smakową, natomiast moja córka uwielbia wszystkie smaki. Lody może jeść codziennie. Dlatego postanowiłam spróbować lodów własnej produkcji, tym bardziej że mam w ogródku truskawki. Lody wyszły pyszne. Od teraz będę robić częściej.



Składniki:
  • 1 puszka mleka słodzonego 530g
  • 400 ml zimnej kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale -raj
  • 400 g świeżych truskawek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g truskawek na mus
Przygotowanie:
Umyć i obrać z szypułek truskawki. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, zimnym mlekiem na jednolitą masę i przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy truskawkowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Zmiksować na mus truskawki(100g). Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem truskawkowym. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy co najmniej na 6-8 godzin do zamrażarki. Jeśli lody są długo w zamrażarce wyjmujemy je około 20 minut wcześniej by łatwiej było nam je nabierać łyżką do lodów.


niedziela, 7 czerwca 2015

Deser truskawkowy

Zbyt ciepło, żeby włączać piekarnik. Tym bardziej, że moja kuchnia jest bardzo malutka. Ale za to zrobiłam pyszny deserek z dużą ilością truskawek. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml kremówki 30%
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny Ale-raj
  • truskawki
  • listki mięty
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować na mus z sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Jajka sparzyć.
Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodać kremówkę i chwilkę ubijać. Wlać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie silikonową łopatką i rozlać do szklanek. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami truskawek i miętą.






piątek, 5 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Truskawkowe szaleństwo trwa. Jest zbyt krótkie żeby z niego nie korzystać. Tym razem zapraszam na sernik bez pieczenia na herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności.

Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Spód
  • 100 g kakaowych herbatników typu petitki
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 120 g masła
  • Masa serowa
  • 800 g twarożku z wiaderka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 400 ml kremówki 30% (zimna)
  • 70 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny (kopiaste)
  • truskawki
  • 400 ml wrzątku
  • galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masła i wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna w tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną żelatynę i miksować. 
Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. 
Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc.