środa, 8 lipca 2015

Surówka z młodej kapusty

Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik.


Składniki:
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 0,5 ogórka sałatkowego
  • 5 rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • Sos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki, pomidorki, natkę pietruszki i szczypiorek.
Sos: wszystkie składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Sos wlać do surówki krótko przed podaniem, żeby surówka była chrupiąca.



3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda taka surówka. Uwielbiam wszystko co można z młodych warzyw zrobić. Pięknie podałaś swoją surówkę :) Od razu ma się większy apetyt :)

    OdpowiedzUsuń