Składniki:
- Ciasto na ptysie:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szkl mąki pszennej
- 4 jajka
- Krem rabarbarowy:
- 700 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 1 mała cytryna
- 20 g żelatyny
- 500 g mascarpone
- cukier puder do oprószenia
Ciasto na ptysie:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się gładka. Masę ostudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy szprycą z ciasta okrągłe kształty. Robimy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce.
Krem rabarbarowy:
Rabarbar pokroić w małą kostkę, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny i startą skórkę.
Odłożyć na około pół godziny. W tym czasie cukier się rozpuści, a rabarbar puści sok. Rabarbar wstawić na mały ogień i gotować na wolnym ogniu aż zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Masę ostudzić i mocno schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Zimną masę rabarbarową miksować i dodawać po łyżce zimnego mascarpone. Miksować do momentu połączenia się składników. Ptysie przekroić na pół nadziać gotowym kremem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
bardzo ciekawy pomysł! z chęcią bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten artykuł. Będę tutaj częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńMega przepis :)
OdpowiedzUsuń