niedziela, 27 października 2013

Babka adwokatowa

To jest babka którą najbardziej lubię. Jest wilgotna na zewnątrz i w środku. Dodatek adwokatu sprawia że babka ma bardzo ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna.



Składniki:


  • 250 g margaryny
  • 100 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 100 ml adwokatu
  • 1,5 szk cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 1/4 szk mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie forma silikonowa o średnicy 22 cm.
*Jeśli odlana masa przed polaniem będzie gęsta i "scukrzona" proponuję ją lekko podgrzać i wtedy polać gorącą babkę.


 


50 komentarzy:

  1. Ale pyszna baba,aż chce się poprosić o kawałek.Urodziwa,śliczna forma i zdjęcie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam przepis na babkę adwokatową tylko inną, pyszne są takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z adwokatem musiała być boska! Bardzo lubię ten alkohol w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna, wygląda na taka wilgotną, jak nie lubię babek tak kawałek takiej chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczna! Forma również bardzo ładna! Robię taką samą albo bardzo podobną co roku na Wielkanoc:) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka jak słoneczko! Pięknie się prezentuje, w środku złocista a na zewnątrz przyrumieniona. Chętnie bym spróbowała, bo takiej z adwokatem jeszcze nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. znam taką babkę i wiem, że smakuje wspaniale ;) a twoja prezentuję się przepięknie :) aż ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, ale piękna! Aż chce się zjeść kawałek natychmiast ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudna ,zapewne jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Będe jutro piekła. Zobaczymy co wyjdzie:) Tylko pytanie czy foremka musi być sylikonowa? Nie może być zwykła na babkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ale wtedy wysmaruj i wysyp bułką tartą. :)

      Usuń
  11. po co smarować surowym ciastem upieczona babke,pierwsze cos takiego slysze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie przeczytać przepis. Nie smarujesz gotowym ciastem tylko masą którą przygotowujesz pod bazę ciasta. :) A znasz przepis na murzynka gdzie odlewa się cześć bazy na ciasto i potem się polewa ciasto?

      Usuń
  12. Ok tak więc upiekłam tylko nie spodziewałam sie że moja forma bedzie za mała i po wyrośnieciu "wyszła" z formy:) ale skroiłam do równa i nie jest źle:) W smaku rewelacyjna:) Nie wygląda tak ładnie jak Twoja ale to chyba kwestia formy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o wygląd to faktycznie forma dużo daje. Następnym razem większa forma i będzie ok. Ale najważniejszy jest smak i z tego się bardzo cieszę, że Ci smakuje. Pozdrawiam i życzę smacznego. :)

      Usuń
    2. A jeszcze mam pytanie o ile skrócić czas pieczenia gdybym upiekła takie małe babeczki w formie do mufinek? bo to chyba wtedy krócej czy nie?

      Usuń
    3. Ja nie piekłam z tego przepisu. Ale myślę, że około 20-25 minut w zależności od piekarnika. I najlepiej sprawdzić patyczkiem. :)

      Usuń
  13. Mam pytano czy piec w termoobiegu czy góra - dół ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy chodzi o 250 g margaryny i czy można zastosować inny olej rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już zmieniłam na gramy margarynę :) olej możesz użyć inny. :)

      Usuń
  15. Ta babka na zdjęciach wygląda jakby nie była polana ta wcześniej odlana masa czy tylko mi się wydaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest polana, dlatego tak się świeci :) Ale tak jak w przepisie trzeba polać ciepłą babkę po wyjęciu z formy.

      Usuń
  16. Jest super
    Już drugi raz piekę! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. jest bardzo pyszna właśnie upiekłam

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszna właśnie upiekłam

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda świetnie, ale nie rozumiem do czego służy to polanie babki częścią surowego ciasta ( z proszkiem, sodą i mąką, których chyba nie należy spożywać na surowo ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorka przepisu już tę kwestię wyjaśniała i znowu takie samo pytanie a przecież wystarczy przeczytać przepis ze zrozumieniem.

      Usuń
    2. Dokładnie, już to wyjaśniałam. Nawet nie trzeba niczego wyjaśniać tylko przeczytać opis przygotowania.

      Usuń
  20. Wszystko dobrze tylko ta margaryna najgorszy z tłuszczy chemicznie utwardzony tylko masło nawet to najtańsze z Biedronki za 2.60 o obniżonej zawartości o niebo zdrowsze a przy tym podnosi to o 100% smak każdego ciasta a już kruche na maśle to rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj robiłam jest super 😃

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie piekę ją 2 raz-wilgotna,pyszna.Dziękuję za fajny przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. Odkładamy pół szkl masy z surowymi jajkami? Czy tej masy która podgrzewalismy,bo to bardziej logiczne ale w przepisie jest napisane że ta z jajkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkładamy masę z żółtkami i polewamy nią babkę ciepłą po wyjęciu z formy.

      Usuń
  24. Babka rewelacyjna....na stale zagosci na moim stole. Pieknie dziekuje.....

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy mozna czyms innym zastapic adwokat.czy bardzo go nie czuc?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mozna ja zrobic bez adwokata.czy go nie czuc bardzo albo czym innym zastapic

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam ją wielokrotnie z Twojego przepisu - jest rewelacyjna, najlepsza babka jaką jadłam kiedykolwiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy można zrobić bez cukru waniliowego?😉

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo smaczna. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  30. troche boje sir tej masy z surowymi zoltkami.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jest wspaniała. Wilgotna i ten aromat...piekę któryś raz. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń