Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut.
ślicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńIście królewska przystawka:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te ziemniaki koniecznie muszę zrobić na jakiś uroczysty obiad
OdpowiedzUsuńśliczne ! Niczym niebiańskie ziemniaczane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują. Chętnie bym spróbowała, jak smakują ziemniaki w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńjakie sa cudne :-)
OdpowiedzUsuńJakie one ładne:))
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Prawdziwa artystka z Ciebie!
OdpowiedzUsuńJakie one ładne!
OdpowiedzUsuńTo prawda małe ładne i zgrabne. Ale też są łatwe do zrobienia, ciekawa jestem kto wypróbuje i się pochwali.:)
OdpowiedzUsuńSą przecudne :)) a to zwykły ziemniak... niesamowite. W sam raz na przyjęcie u księżnej:D szkoda że żadnej nie znam:P
OdpowiedzUsuńSą jak ziemniaczane kokosanki;D Boskie
OdpowiedzUsuńJa wypróbuję, ostatnio o nich myślałam. Lubię jeść ładne rzeczy, a te są bardzo ładne.
OdpowiedzUsuńKasiu nie wszystko co ladne to DOBRE ale smaczniutko napisalas!!!
Usuńja zrobilam wczoraj, faktycznie sa pyszne, leciutkie jak chmurka maja konsystencje i smak takie inne... nie do opisania. tylko mi az tak ladnie nie wyszly. te Pani ziemniaczki sa bardzo malutkie?
OdpowiedzUsuńMoje były trochę większe od orzecha włoskiego. :)
UsuńWOW :) !!!
OdpowiedzUsuńJa również zrobiłam i wyszły pyszne, ale dodałam do nich jeszcze z łyżeczkę kurkumy dla uzyskania pięknego koloru :)) Rozetki były dodatkiem do pieczonego łososia.
OdpowiedzUsuńPyszne polecam wszystkim👍Ja dostałam rozmaryn do farszu i podałam z łososiem Puchała ☺☺☺ Dziękuj za przepis.
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i smakowicie muszę je wypróbować
OdpowiedzUsuń