Składniki:
- 300g grzybów leśnych (borowiki i maślaki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 18 %
- sól, pieprz do smaku
- mąka do zagęszczenia
- 100 g makaronu łazanki
- natka pietruszki
Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.
Musi być przepyszna,chętnie bym się skusiła na miseczkę tej zupy:)
OdpowiedzUsuńJa też bym się skusiła na miseczkę!
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się, zapraszam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybowe zupki a ta wygląda super
OdpowiedzUsuńa ja się właśnie jutro z samego rana wybieram na grzyby. Jak się uda coś znaleźć też będzie zupka:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńsmakowita!
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o podaniu zupy z łazankami, ale wygląda pysznie, więc z chęcią bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńPaulina wypróbuj, makaron to fajny dodatek do grzybowej.
UsuńUwielbiam grzybową, ale robię ją tylko raz w roku - na wigilię. Twoja wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńNo ale na wigilię to chyba robisz z suszonych lub mrożonych. Teraz masz okazję zrobić z świeżych. Ale wiadomo że dania wigilijny smakują zawsze najlepiej.
OdpowiedzUsuńPyszna, pożywna miseczka!
OdpowiedzUsuń