Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szk wody
- 1,5 szk cukru
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 szk mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 6 gruszek
- żurawina Kresto
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną. Jeśli mamy twarde gruszki przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli tortownica silikonowa to tylko wysmarować dno.
Wow, jak to świetnie wygląda! Z chęcią porwałabym kawałek takiego jesiennego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie! W takiej formie wygląda zdecydowanie nietuzinkowo :)
OdpowiedzUsuńObłędne ;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to ciasto wygląda. : )
OdpowiedzUsuńUrocze!
robiłam podobne w zeszłym roku, tyle że sernik, fajnie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńPo prostu niesamowite! Jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto i w dodatku pełne pysznych gruszek ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJesienne,pyszne,takiego by mi trzeba teraz:)
OdpowiedzUsuńgruszki uwielbiam, żurawinę kocham a co za tym idzie całość jak dla mnie :) tylko może w trochę bardziej dietetycznej wersji :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z gruszkami.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńMarzę o kawałku takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie zapowiada się to ciasto.
OdpowiedzUsuńpowaliłaś mnie tym ciastem :) mega!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda elegancko, jakby było deserem za milon dolarów. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, szkoda, że u mnie w domu nie przepadają za gruszkami w cieście.
OdpowiedzUsuńpiękne:)
OdpowiedzUsuń