.

sobota, 24 stycznia 2015

Gwiazdki smażone

Foremkę mam już kilku lat i najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez.  Jednak ja nie lubię stać i ich smażyć bo trzeba im  poświęcić dużo czasu, tym bardzie jeśli mamy tylko jedną foremkę. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu kiedy lekko przestygną.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa *
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć na chwilkę foremkę by się nagrzała. Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać by nie zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem.

*Ciasto najpierw zmiksować z jedna szklanką mąki, jeśli będzie za rzadkie wtedy dodać mąki. Ilość mąki jest zależna od wielkości jajek.


15 komentarzy:

  1. Takie gwiazdki smażyła nam zawsze moja mama, pamiętam że były pyszne :-) częstuje się Aluś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne gwiazdki ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego czasami nie chcą cie odlepiać od foremki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo zła konsystencja ciasta albo za głęboko zanurzona foremka. Jeśli ciasto wyjdzie ponad krawędź wtedy ciężko zdjąć.

      Usuń
  4. Jaka powinna być gęstość tego ciasta,gęściejsze czy lejące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnia gęstość, trzeba popróbować na smażeniu gwiazdek.

      Usuń
  5. Uroczo wyglądają, świetna foremka, wychodzą prawdziwe cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne gwiazdeczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne:) Dziękuję za przypomnienie,muszę je poszukać bo jak się przeprowadzałam zapomniałam o nich. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam jak byłyśmy z siostrami nastolatkami to często robiłyśmy takie gwiazdki i zazwyczaj wcinałyśmy je z dżemem truskawkowym.....mmmmm pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mam takie foremki, ciasteczka są pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojejku :-) ale wspomnienia z dzieciństwa <3 jak byłyśmy małe to mama nam często takie smażyła a ja smażyłam dla swoich dzieci :-D są pyszne!!!!!!
    Mam taką foremke jeszcze po mojej mamie :-D
    Dziękuję za przypomnienie musze usmażyć na tłusty czwartek :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. a jak nazywają się te foremki i gdzie można je kupić ?

    OdpowiedzUsuń