Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 250 ml mleka
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa *
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć na chwilkę foremkę by się nagrzała. Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać by nie zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem.
*Ciasto najpierw zmiksować z jedna szklanką mąki, jeśli będzie za rzadkie wtedy dodać mąki. Ilość mąki jest zależna od wielkości jajek.
Takie gwiazdki smażyła nam zawsze moja mama, pamiętam że były pyszne :-) częstuje się Aluś :-)
OdpowiedzUsuńświetne gwiazdki ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDlaczego czasami nie chcą cie odlepiać od foremki
OdpowiedzUsuńAlbo zła konsystencja ciasta albo za głęboko zanurzona foremka. Jeśli ciasto wyjdzie ponad krawędź wtedy ciężko zdjąć.
UsuńJaka powinna być gęstość tego ciasta,gęściejsze czy lejące?
OdpowiedzUsuńŚrednia gęstość, trzeba popróbować na smażeniu gwiazdek.
UsuńUroczo wyglądają, świetna foremka, wychodzą prawdziwe cudeńka
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńśliczne gwiazdeczki Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne:) Dziękuję za przypomnienie,muszę je poszukać bo jak się przeprowadzałam zapomniałam o nich. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękne gwiazdki:)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak byłyśmy z siostrami nastolatkami to często robiłyśmy takie gwiazdki i zazwyczaj wcinałyśmy je z dżemem truskawkowym.....mmmmm pycha
OdpowiedzUsuńTeż mam takie foremki, ciasteczka są pyszne 😊
OdpowiedzUsuńOjejku :-) ale wspomnienia z dzieciństwa <3 jak byłyśmy małe to mama nam często takie smażyła a ja smażyłam dla swoich dzieci :-D są pyszne!!!!!!
OdpowiedzUsuńMam taką foremke jeszcze po mojej mamie :-D
Dziękuję za przypomnienie musze usmażyć na tłusty czwartek :-D
a jak nazywają się te foremki i gdzie można je kupić ?
OdpowiedzUsuńkupisz na Allegro wpisz foremki do ciastek na oleju
UsuńAlina robiłam z Twojego przepisu !Ja mam kwiatki są super!Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń