wtorek, 20 stycznia 2015

Sałatka makaronowa

Lubicie sałatki makaronowe? Bo my bardzo. Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje. Z składnikami można eksperymentować i dodać co kto lubi.



Składniki:
  • 120 g makaronu w kształcie ryżu
  • 0,5 papryki świeżej
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 10 cm  zielonego ogórka sałatkowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem iśmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.




6 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, lubie takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałateczka, uwielbiam makaron ryżowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Alinko, że przypomniałaś o takiej makaronowej sałatce. Kiedyś robiłam z "kokardkami". Teraz mamy takie fajne kształty makaronów, jak chociażby ten w kształcie ryżu. Chętnie zrobię taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sałatka, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna sałatka, ja dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę szynkę konserwową.

    OdpowiedzUsuń