Składniki:
- 120 g makaronu w kształcie ryżu
- 0,5 papryki świeżej
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 10 cm zielonego ogórka sałatkowego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem iśmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Pyszna propozycja, lubie takie sałatki.
OdpowiedzUsuńPyszna sałateczka, uwielbiam makaron ryżowy :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Alinko, że przypomniałaś o takiej makaronowej sałatce. Kiedyś robiłam z "kokardkami". Teraz mamy takie fajne kształty makaronów, jak chociażby ten w kształcie ryżu. Chętnie zrobię taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, ja dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę szynkę konserwową.
OdpowiedzUsuń