.

niedziela, 22 lutego 2015

Pancakes

Po raz kolejny wzięłam udział w "Wypiekaniu na śniadanie". Tym razem zaproponowano przepis na pancakes z blogu Moje Wypieki. Wyszły puszyste, delikatne i smaczne. Ja podałam z syropem klonowym i posiekanymi orzechami nerkowca. Zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i dodałam sodę oczyszczoną.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego letniego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną przesiać do misy miksera i dodać szczyptę soli. Jajka mleko, letnie masło roztrzepać i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na suchej patelni.
Podajemy według upodobań z dżemem, syropem klonowy, golden syrop, orzeszki, miód.


Razem ze mną w wydarzeniu udział brali:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Małgosia - Smaki Alzacji
Monika - Niezapomniane smaki
Agnieszka - Aga w kuchni
Ewa - Kobieta renesansu
Kasia - Mia cucina
Kinga - Małe kulinaria
Magda - Kulinarna piniata
Olga - Cukry proste
Iza - Smaczna Pyza
Edyta - Pasja smaku
Ewelina - Stylowa kuchnia
Dorota - Moje małe czarowanie
Nina - Gotuj sam

19 komentarzy:

  1. Ale fajne :-) idealne na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności z samego rana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są pyszne! Dziękuję za wspólne smażenie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeapetycznie wygladaja! Milo bylo razem smazyc))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają :) Dziękuję za wspólne smażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Alu:-) piekne pancakes! Milo bylo znow razem pokucharzyc :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tym razem i ja wypiekałam z Wami - było miło - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło było razem wypiekać na śniadanie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają jak naleśnikowy torcik :-) pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie śniadanie to ja rozumiem, nie dość że oko nacieszy to jeszcze podniebienie zadowoli :) pysznie wyglądają. Polałaś miodem czy syropem klonowym? A próbowałaś może syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tym razem nie dałam rady czasowo, ale przymierzam się już do cebularzy:))

    OdpowiedzUsuń