Składniki:
- 16 jajek przepiórczych
- Zalewa
- 100 ml koncentratu buraczanego
- 80 ml octu winnego
- 100 ml wody
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu (kulki)
- 1 goździk
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 mała cebula
Zagotować wodę z solą i do wrzątku włożyć jajka, gotować 4 minuty. Zalać na 10 minut zimną wodą. Obrać z skorupek.
Wszystkie składniki zalewy razem z cebulą pokrojoną w piórka doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty. Zalewę odłożyć do ostudzenia. Do zimnej zalewy włożyć obrane jajka, zamknąć i odłożyć do lodówki. Jeśli chcemy by żółtko nie zabarwiło się na czerwono trzymamy w zalewie max 20 godzin.
Na zdjęciu jajka po 20 godzinach w zalewie.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Alinko one są cudne. Na pewno na stole same jajeczka be ozdobą :)
OdpowiedzUsuńŚwietne jajeczka :-)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek, tez robie takie ale w tradycyjnym occie ;)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńŚliczny kolor:) A ja jeszcze nigdy nie robiłam takich jajek :))
OdpowiedzUsuńpodobają mi się:)
OdpowiedzUsuńEfekt jest niesamowity! Zrobi wrażenie na rodzinnym stole :)
OdpowiedzUsuń