niedziela, 29 marca 2015

Marynowane jajka

 Jajka od przepiórek są zdrowsze od kurzych i dlatego zachęcam do ich konsumpcji. Jedyny mankament to niestety cena. Są drogie, ale warto co jakiś czas się na nie skusić. Może podacie je w okresie świątecznym w takiej wersji?  Małe, smaczne i efektowne. :)


Składniki:
  • 16 jajek przepiórczych
  • Zalewa
  • 100 ml koncentratu buraczanego
  • 80 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe
  • 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu (kulki)
  • 1 goździk
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 mała cebula
Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą i do wrzątku włożyć jajka, gotować 4 minuty. Zalać na 10 minut zimną wodą. Obrać z skorupek.
Wszystkie składniki zalewy razem z cebulą pokrojoną w piórka doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty. Zalewę odłożyć do ostudzenia. Do zimnej zalewy włożyć obrane jajka, zamknąć i odłożyć do lodówki. Jeśli chcemy by żółtko nie zabarwiło się na czerwono trzymamy w zalewie max 20 godzin. 
Na zdjęciu jajka po 20 godzinach w zalewie.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.

Wielkanocne Smaki - edycja VALE JAJA!
 

7 komentarzy:

  1. Alinko one są cudne. Na pewno na stole same jajeczka be ozdobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolorek, tez robie takie ale w tradycyjnym occie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny kolor:) A ja jeszcze nigdy nie robiłam takich jajek :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Efekt jest niesamowity! Zrobi wrażenie na rodzinnym stole :)

    OdpowiedzUsuń