Składniki:
- 1litr zimnej przegotowanej wody
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa
- 5-6 ząbków czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1 kromka chleba razowego (czerstwa)
Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek.
Zakręcić i przechowywać w lodówce.
Do mieszania używamy drewnianej łyżki.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Z takim domowym zakwasem żurek wyjdzie wspaniały :-)
OdpowiedzUsuńMój zakwas też już stoi i czeka.... Tak ładnie go pokazałaś :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku nie dałam rady. Chociaż w sumie może jeszcze zdążę? :)
OdpowiedzUsuńW co drugim domu rządzi zakwas na zur
OdpowiedzUsuńJa właśnie przygotowałam zakwas na żurek, z tym że z zakwasu żytniego :-)
OdpowiedzUsuńO z zakwasu żytniego nie robiłam.
UsuńJa wlasnie zrobilem.Trzymalem w kuchni 10 dni ale nie wiem czy sie udal.Bo jakos dziwnie i slabo zapachnialo.Ale wstawilem do lodowki i zobacze za jakis czas
UsuńJa wlasnie zrobilem ale nie wiem czy sie uda.Dziwnie slabo pachnie Niby wedlug wskazowek i przepisow.Ale cos sie obawiam. Wstawilem do lodowki .Za jakisz czas zobacze czy sie da zrobic zur. Dzis nastawilem z naszej tradycyjnej maki Roobin Hood i wiem ze sie uda bo juz robilem w zeszlym roku.Zurek Przepyszny.Z tego wlasnie zakwasu Robina.
UsuńPyszny,też zrobię na pewno 😊
OdpowiedzUsuńile czasu mozna przechowywac w lodowce
OdpowiedzUsuńtaki gotowy zakwas?
Zakręcony w słoiku około 2 tygodnie w lodówce.
UsuńJa mialem 3 miesiace i nic sie nie stalo.!!!
Usuń