.

czwartek, 3 września 2015

Krem pomidorowo paprykowy

Sezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw. Ja zupę podałam z pysznym groszkiem ptysiowym Brześć. Groszek jest lekko słony i chrupiący co idealnie skomponowało się z zupą. Tak wiec ruszajcie na bazarki po warzywa a po drodze do sklepu po groszek bo uwierzcie mi, że warto.
Zupa podana w misce w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita.

Składniki:
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki skórką do góry dodać ćwiartki pomidorów, cebule pokrojoną w ćwiartki oraz ząbki czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę. Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut. Zupę przetrzeć przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu i  ponownie doprawić do smaku. Podać z groszkiem ptysiowym.



3 komentarze: