wtorek, 22 września 2015

Sos pomidorowo paprykowy

Teraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti.


Składniki:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 800 g pomidorów lima
  • 1i1/2 kg pomidorów malinowych
  • 50g czosnku (ząbki)
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 małe gałązki rozmarynu
  • 3-4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka  ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej 
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki i pomidory skórką do góry, poukładać ząbki czosnku z łupiną i położyć gałązki rozmarynu. Po wierzchu skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w 200 stopniach 45 minut. Po wyjęciu z pieca z gorącej papryki i pomidorów zdjąć skórkę. Przełożyć do garnka, dodać obrany z łupin czosnek, igiełki rozmarynu, zlać płyn z blaszki który wytworzył się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku. Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.

 

5 komentarzy: