Składniki:
- 300 g gruszek*
- 300 g jabłek*
- 300 g jeżyn
- 100 g borówki amerykańskiej
- 0,5 łyżeczki kwiatów lawendy Ale-raj
- 1 cukier żelujący 3:1
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka dodać umyte jeżyny, borówki i zasypać cukrem żelującym. Wymieszać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać kwiaty lawendy i mieszając gotować około 10 minut, żeby owoce były miękkie. Zdjąć z ognia i częściowo dżem zmiksować blenderem ale pozostawić trochę owoców w całości. Ponownie zagotować i gorący dżem rozlać do słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Zimny wynieść do piwnicy.
*Waga owoców jest po oczyszczeniu.
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńSuper dżemik :)
OdpowiedzUsuńAlu już czuję jego smaczek:)
OdpowiedzUsuńDżem pierwsza klasa. Coś smacznego.
OdpowiedzUsuń