.

poniedziałek, 30 listopada 2015

Surówka Colesław - najlepsza

Próbowałam już z kilku przepisów i zawsze tej surówce czegoś brakowało. Z doświadczenia już wiem, że na smak duży wpływ ma kapusta. Jeśli przy szatkowaniu okazuje się, że jest gorzkawa to na bank surówka też będzie miała gorzkawy posmak. Drugim produktem, który może dawać gorzki smak jest cebula. Wybierajcie raczej łagodną w smaku i nie dawajcie jej zbyt dużo. Jeśli chodzi o przepis na sos to od teraz to mój faworyt.


Składniki:
  • około 1 kg białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • Sos:
  • 2/3 szklanki majonezu 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki octu winnego z białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, wlać do warzyw i całość dokładnie wymieszać. Surówkę włożyć na minimum 2 godziny do lodówki by się schłodziła a smaki się przegryzły.

 Przepis z Kuchnia szeroko otwarta

8 komentarzy:

  1. Oj tak :) Colesław jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze takiej nie jadłam :) musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MLEKO ? ?? LEPSZA SMIETANA !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze lyzka chrzanu. Coleslaw bez chrzanu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodawałam ale przy okazji wypróbuję. Dzięki za pomysł.

      Usuń